Συνταγή από τον chef Γιώργο Τσούλη: Σαρδελόγαυρος ψητός με μελιτζανοσαλάτα

Υλικά

Για τους σαρδελόγαυρους:

  • 1 ½ κιλό σαρδελόγαυρους
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο

Για τη μελιτζανοσαλάτα:

  • 4 μελιτζάνες φλάσκες
  • 2 πιπεριές Φλωρίνης 
  • 2 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 φρέσκο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • ¼ του μάτσου μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 30 ml χυμό λεμονιού
  • 30 ml μηλόξιδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 °C στον αέρα.
  2. Τρυπάμε τις μελιτζάνες και τις πιπεριές Φλωρίνης με ένα μυτερό μαχαίρι και τις τοποθετούμε σε ένα ταψί του φούρνου. Τις πασπαλίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και τις ψήνουμε για 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
  3. Τοποθετούμε τις μελιτζάνες σε ένα ξύλο κοπής, τις κόβουμε στη μέση και αφαιρούμε τη σάρκα τους με ένα κουτάλι. Μεταφέρουμε τη σάρκα σε ένα ψιλό σουρωτήρι, αλατίζουμε και πιέζουμε λίγο να βγάλει τα υγρά της.
  4. Τοποθετούμε τις πιπεριές Φλωρίνης στο ξύλο κοπής, τις ανοίγουμε στη μέση, αφαιρούμε τα σποράκια και τις ψιλοκόβουμε. Αδειάζουμε και τη σάρκα από τις μελιτζάνες πάνω στο ξύλο, την ψιλοκόβουμε και ανακατεύουμε με τις ψιλοκομμένες πιπεριές.
  5. Μεταφέρουμε το μείγμα μελιτζάνας-πιπεριάς σε ένα μπολ και προσθέτουμε το σκόρδο, το φρέσκο κρεμμυδάκι, τον μαϊντανό, τον χυμό λεμονιού και το μηλόξυδο. Αλατοπιπερώνουμε, πασπαλίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε στην άκρη.
  6. Για τους σαρδελόγαυρους: Τοποθετούμε τους σαρδελόγαυρους στον πάγκο εργασίας, αφαιρούμε το κεφάλι, τους ξεκοκαλίζουμε και τους ανοίγουμε στη μέση, χωρίς να τους κόψουμε. Λαδώνουμε και αλατοπιπερώνουμε.
  7. Βάζουμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ψήνουμε τους σαρδελόγαυρους, πρώτα από την πλευρά της πέτσας, για 3 λεπτά από την κάθε πλευρά.
  8. Σερβίρουμε σε ένα πιάτο τη μελιτζανοσαλάτα και από πάνω τον ψητό σαρδελόγαυρο.
Συνταγή από τον chef Γιώργο Τσούλη: Σαρδελόγαυρος ψητός με μελιτζανοσαλάτα