ΛΕΟΝΤΟΨΑΡΟ

Pterois miles

Νομίζω πως δε χρειάζομαι ιδιαίτερες συστάσεις. Λεοντόψαρο το κοινό μου όνομα, εξαιτίας του αρχοντικού μου παραστήματος, όπως εκείνο του λιονταριού.

© Δημήτρης Καραβέλλας

ΑΠΟ ΠΟΥ ΚΑΤΑΓΟΜΑΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΗΡΘΑ:

Κατάγομαι από τον Δυτικό Ινδικό Ωκεανό και ήρθα από την Ερυθρά Θάλασσα, διασχίζοντας το Σουέζ. Γενετικές μελέτες δείχνουν ότι μετανάστευσα στη Μεσόγειο πολλές φορές. Κάποιες φορές ταξίδεψα από τον Ινδικό ως λαθρεπιβάτης σε πλοίο, ενώ άλλες μπορεί να ξέφυγα ή με απελευθέρωσαν από κάποιο ενυδρείο.

ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Νότιο Αιγαίο, Κρήτη, Δωδεκάνησα και Ιόνιο

ΤΙ ΤΡΩΩ

Αδηφάγο θηρευτή με λένε και όχι άδικα! Τρώω μεγάλη ποικιλία από ζώα και ψάρια, σε τεράστιες ποσότητες. Μάλιστα αν δε βρω τροφή, δε θα λιμοκτονήσω. Μπορώ να μείνω νηστικό για περίπου 3 μήνες, σταματώντας κάθε μεταβολική λειτουργία, χάνοντας μόνο το 10% του σωματικού μου βάρους.

Η ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΜΟΥ

Εμφανίζει πολύ υψηλή αναλογία ω3/ω6, πολύ υψηλότερη από πολλά άγρια και εκτρεφόμενα Μεσογειακά είδη, γεγονός που το κάνει εξαιρετική πηγή ω3 πολυακόρεστων.

Φιλετική απόδοση29.06±1.34
Εδώδιμο ποσοστό87.4±3.86
Πρωτεϊνη (%)18.1±2.8
Λίπος (%)1.7±0.1
Υγρασία (%)76.8±0.4
Τέφρα (%)1.4±0.0
Λόγος ω3/ω64.0

ΨΑΡΟΣΥΜΒΟΥΛΕΣ:

Είμαι πολύ όμορφο στην όψη, και γι’ αυτό και με φωτογραφίζουν συνέχεια. Το τσίμπημα μου όμως, είναι δηλητηριώδες και επώδυνο. Πρόσεξε λοιπόν τα σκληρά μου αγκάθια, στη ράχη, στα πλευρά και την κοιλιά μου. Όσοι με έχουν φάει, πιστεύουν ότι είμαι νόστιμο. Ποια είναι η δική σου γνώμη;

ΠΡΟΣΟΧΗ:

Η συνιστώμενη παροχή πρώτων βοηθειών για τα τσιμπήματα από λεοντόψαρο είναι αφαίρεση αγκαθιών που μπορεί να έχουν καρφωθεί στο δέρμα του θύματος με τη χρήση τσιμπίδας, απολύμανση της περιοχής και άμεση βύθιση της πληγείσας περιοχής σε πολύ ζεστό νερό (όσο πιο ζεστό μπορεί να αντέξει αυτός που έχει τσιμπηθεί) για 30 με 90 λεπτά. Καθώς το δηλητήριο είναι πρωτεϊνικής φύσης, η θερμότητα εξουδετερώνει την ισχύ του. Επίσης, καλό είναι το θύμα να πάρει αντι-ισταμινικά και ισχυρά παυσίπονα φάρμακα και να εξετάζεται για συμπτώματα αλλεργικής αντίδρασης και σοκ. Αν και ο πόνος είναι πολύ έντονος, δεν είναι γνωστές μέχρι σήμερα περιπτώσεις θανάτου άμεσα από τσιμπήματα λεοντόψαρου, αλλά από αλλεργικές αντιδράσεις στο δηλητήριο που δεν αντιμετωπίστηκαν ιατρικά. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να συμβουλευόμαστε το γιατρό μας!