Ξέρεις τί είναι τα ξενικά είδη που κολυμπούν σε αφθονία στις ελληνικές θάλασσες, εξαιτίας της κλιματικής κρίσης; Η αγριόσαλπα, ο γερμανός, το λεοντόψαρο και ο σαρδελόγαυρος είναι μόνο μερικά από αυτά, και όπως όλα τα ξενικά είδη, έχουν σοβαρές επιπτώσεις στο θαλάσσιο οικοσύστημα, καθώς λειτουργούν ανταγωνιστικά ως προς τα αυτόχθονα είδη, περιορίζοντας τον διαθέσιμο χώρο και τη διαθέσιμη τροφή για εκείνα. Επίσης, αν και άγνωστα ακόμα στο κοινό, είναι πολύ πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και… πεντανόστιμα!
Στο βίντεο θα δεις τον chef Γιώργο Τσούλη να ταξιδεύει στην Κύθνο, να ψαρεύει γερμανούς μαζί με τον Καπετάν Χρήστο και να μας αποκαλύπτει μια μοναδική συνταγή. Το βίντεο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος 4Alien (https://www.4alien.gr/) που έχει ως στόχο να μελετήσει τα είδη αυτά και να ενημερώσει το κοινό για τις επιπτώσεις τους στο θαλάσσιο περιβάλλον. Υπεύθυνος φορέας για την υλοποίηση του έργου είναι το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε) και εταίροι του προγράμματος είναι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το WWF Ελλάς.
Συνταγή
Μερίδες: 4-6
Προετοιμασία: 15 λεπτά
Εκτέλεση: 50 λεπτά
Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολη
#TsouloTip: 1. Μπορούμε να κάνουμε το μπουρδέτο όσο καυτερό επιθυμούμε. 2. Προσέχουμε να μην αφήσουμε πολλή ώρα το ψάρι στην κατσαρόλα και παραβράσει.
- 1 κιλό Γερμανός, καθαρισμένος
- 2 κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα
- 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 1 κ.γ. σκόρδο σε σκόνη
- 1 κ.γ. ρίγανη ξερή
- 1 κ.γ βασιλικό ξερό
- 1 κ.γ. μαντζουράνα ξερή
- 2 στικ κανέλας
- 1 κόκκο μπαχάρι
- 2 κ.γ. πάπρικα καπνιστή
- 1 φύλλο δάφνης
- 20 ml ξύδι βαλσάμικο
- 100 ml κόκκινο κρασί
- 3 φρέσκιες ντομάτες, τριμμένες
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Πιπέρι
Για τη σαλάτα
- Ντοματίνια, κομμένα στη μέση, οριζοντίως
- Φύλλα βασιλικού
- Ξινοτύρι
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Πιπέρι
Εκτέλεση
- Τοποθετούμε μία βαθιά κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Μόλις ζεσταθεί, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε, μέχρι να καραμελώσουν.
- Προσθέτουμε τον πελτέ, το σκόρδο, τη ρίγανη, το βασιλικό, τη μαντζουράνα, την κανέλα, το μπαχάρι, την πάπρικα και το φύλλο δάφνης. Ανακατεύουμε και σοτάρουμε για 1 λεπτό.
- Προσθέτουμε το ξύδι βαλσάμικο, μαγειρεύουμε λίγο, σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε το αλκοόλ να εξατμιστεί.
- Προσθέτουμε τη φρέσκια ντομάτα, ανακατεύουμε και σιγοβράζουμε με κλειστό καπάκι για περίπου 30-35 λεπτά.
- Τα τελευταία 15 λεπτά προσθέτουμε το ψάρι και σιγοβράζουμε, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
- Σερβίρουμε τον Γερμανό μπουρδέτο με τη σαλάτα.