ΓΕΡΜΑΝΟΣ

Siganus luridus

Το κοινό μου όνομα γερμανός! Ναι, ναι, ο γνωστός. Μου το έδωσαν γιατί όταν με πρωτοείδαν στην Ελλάδα, ήταν εδώ οι Γερμανοί κατακτητές και η όψη μου είναι πράσινη, σαν τη στολή τους. 

© GK_HCMR

ΑΠΟ ΠΟΥ ΚΑΤΑΓΟΜΑΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΗΡΘΑ:

Κατάγομαι από τον Δυτικό Ινδικό Ωκεανό και «εισέβαλα» στη Μεσόγειο μέσω της διώρυγας του Σουέζ.

ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Από τη Λέσβο και σε όλο το Νότιο Αιγαίο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

ΤΙ ΤΡΩΩ

Τρέφομαι με χόρτα, και καταναλώνω μεγάλες ποσότητες από φύκη

Η ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΜΟΥ

Είμαι πλούσιο σε αραχιδονικό οξύ, που είναι απαραίτητο ω6 λιπαρό οξύ για την ανάπτυξη και την υγεία του ανθρώπινου εγκεφάλου

Φιλετική απόδοση 31.00±2.66
Εδώδιμο ποσοστό 79.7±4.74
Πρωτεϊνη (%) 18.9±0.1
Λίπος (%) 1.7±0.2
Υγρασία (%) 77.6±0.2
Τέφρα (%) 1.5±0.0
Λόγος ω3/ω6 1.0

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ:

Στη ράχη μου έχω σκληρά αγκάθια στο πτερύγιο. Έτσι, το τσίμπημά μου όμως, είναι δηλητηριώδες και επώδυνο. Πρόσεξε λοιπόν όταν με πιάσεις.
Είμαι νόστιμο και στην Κύπρο θεωρούμαι και «πρώτο ψάρι». Στην Ελλάδα είμαι εκλεκτό έδεσμα στα Δωδεκάνησα. 

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Η συνιστώμενη παροχή πρώτων βοηθειών για τα τσιμπήματα από γερμανό είναι αφαίρεση αγκαθιών που μπορεί να έχουν καρφωθεί στο δέρμα του θύματος με τη χρήση τσιμπίδας, απολύμανση της περιοχής και άμεση βύθιση της πληγείσας περιοχής σε πολύ ζεστό νερό (όσο πιο ζεστό μπορεί να αντέξει αυτός που έχει τσιμπηθεί) για 30 με 90 λεπτά. Καθώς το δηλητήριο είναι πρωτεϊνικής φύσης, η θερμότητα εξουδετερώνει την ισχύ του. Επίσης, καλό είναι το θύμα να πάρει αντι-ισταμινικά και ισχυρά παυσίπονά φάρμακα και να εξετάζεται για συμπτώματα αλλεργικής αντίδρασης και σοκ. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας!