ΑΓΡΙΟΣΑΛΠΑ

Siganus rivulatus

Με φωνάζουν αγριόσαλπα, γιατί μοιάζω αρκετά με την ντόπια σάλπα. Έχω και εγώ τις κίτρινες γραμμές στα πλευρά μου, αλλά δεν είμαι ασημένια αλλά πράσινη. Για αυτό πολλές φορές με λένε και άσπρο γερμανό.

© GK_HCMR

ΑΠΟ ΠΟΥ ΚΑΤΑΓΟΜΑΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΗΡΘΑ:

Κατάγομαι από τον Δυτικό Ινδικό Ωκεανό και ήρθα στη Μεσόγειο μαζί με τον συγγενή μου, τον γερμανό, εισβάλοντας και εγώ από το Σουέζ.

ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Νότιο Αιγαίο, Κρήτη, Δωδεκάνησα, Ιόνιο.

ΤΙ ΤΡΩΩ

Χορτοφάγο ψάρι είμαι, και καταναλώνω μεγάλες ποσότητες από φύκη.

Η ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΜΟΥ

Πλούσιο σε αραχιδονικό οξύ, που είναι απαραίτητο ω6 λιπαρό οξύ για την ανάπτυξη και την υγεία του ανθρώπινου εγκεφάλου.

Φιλετική απόδοση35.01±2.56
Εδώδιμο ποσοστό81.8±3.26
Πρωτεϊνη (%)20.5±0.5
Λίπος (%)2.2±0.1
Υγρασία (%)75.6±0.3
Τέφρα (%)1.5±0.0
Λόγος ω3/ω61.0

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ:

Στη ράχη μου έχω σκληρά αγκάθια στο πτερύγιο. Έτσι, το τσίμπημά μου όμως, είναι δηλητηριώδες και επώδυνο. Πρόσεξε λοιπόν όταν με πιάσεις.
Είμαι νόστιμη και το κρέας μου άσπρο. Στα Δωδεκάνησα με τρώνε με μεγάλη ευχαρίστηση.

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Η συνιστώμενη παροχή πρώτων βοηθειών για τα τσιμπήματα από αγριόσαλπα είναι αφαίρεση αγκαθιών που μπορεί να έχουν καρφωθεί στο δέρμα του θύματος με τη χρήση τσιμπίδας, απολύμανση της περιοχής και άμεση βύθιση της πληγείσας περιοχής σε πολύ ζεστό νερό (όσο πιο ζεστό μπορεί να αντέξει αυτός που έχει τσιμπηθεί) για 30 με 90 λεπτά. Καθώς το δηλητήριο είναι πρωτεϊνικής φύσης, η θερμότητα εξουδετερώνει την ισχύ του. Επίσης, καλό είναι το θύμα να πάρει αντι-ισταμινικά και ισχυρά παυσίπονά φάρμακα και να εξετάζεται για συμπτώματα αλλεργικής αντίδρασης και σοκ. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας!